Hang és Képtechnikai Kiállítás

Tovább a képekhez...

 (2003. szeptember 12-13-14)

 A Torony Rádió 1995. október elsején – a nagy rádiós bummm közepette - kezdte el a műsorainak sugárzását. Abban az időben, a rohamosan szaporodó helyi rádiók működését, a nyugati politikai tényezők kiemelt figyelmemmel kísérték. Érthető volt ez részükről, hiszen korábban a vasfüggöny túloldalán (tőlük nézve), elfojtottak minden ilyen típusú próbálkozást. A nagy, világhírű rádiók mint az angol BBC, vagy a német Deutsche Welle keresték a csatlakozási pontokat a frissen alakult magyarországi helyi rádiókkal. Ezt úgy kell  érteni, hogy műsoridőket ajánlottak fel nekünk térítés nélkül, sőt a költségeket is ők fedezték. Műsorvezetőket fogadtak hazájukban és képzéseket is tartottak számukra. A Torony Rádió is átvette a két említett nagyhírű rádió, magyarok számára szerkesztett adásait.

 A legendásan jó kapcsolat egyik állomása volt 2002-ben a budapesti angol nagykövetségen tartott fogadás, amelyre a BBC a jeles közéleti személyeken, politikusokon kívül a partner rádiókat is meghívta. Az esemény apropóját az akkor 50 éves a BBC televízió kerek évfordulója adta. A fogadáson, a BBC a megjelenteknek egy CD-t ajándékozott, amely különleges archív hangfelvételeket tartalmazott, többnyire olyanokat, amelyeknek magyar aktualitása is volt. Ebből jött az ötlet: mi lenne ha egy kiállítás keretében ilyen ritka felvételeket mutatnánk meg a hallgatóinknak, érdeklődőknek? Tehát így indult..........

 Ötletemet elmondtam munkatársaimnak akik helyeselték azt, sőt, javaslatukra kibővítettük a tervezett kiállítást mozgóképek bemutatásával is. Az előkészítésről Rácz Attila a következőt nyilatkozta egy újságcikkben:

 „Egyedülálló kezdeményezés alapján, a Torony Rádió és az R-VIDEO STÚDIÓ, a Madzagfalvi Napok keretein belül, és azzal egy időben, a Művelődési Központ Kápolna Termében, Hang és Képtechnikai kiállítást rendez. Az a célunk ezzel a rendezvénnyel, hogy közelebb hozzuk a hallgatókat, a nézőket a városunkban több éve működő, két elektronikus tájékoztató csatorna szereplőihez.

 A kiállítás tematikája: A hangtechnika fejlődése kezdetektől napjainkig. Szerény technikai eszközeinkkel kívánjuk bemutatni azoknak akik most fiatalok, hogy milyen volt a rádiózás a hőskorban. Akik viszont megélték azt a fordulatos időszakot, azokban szeretnénk nosztalgikus érzéseket kelteni. Terveink szerint megidézzük a történelmet, a látogatók hallhatnak régi érdekes archív hangfelvételeket. Részesei lehetnek egy rövid hangtechnikai bemutatónak, áttekintést hallhatnak a hangminőség fejlődéséről, a rádióadások tükrében. Bepillantást nyerhetnek a látogatók a műsorkészítésbe, vagyis hogyan, milyen módon készül nálunk jelenleg egy rádióműsor. Egy-egy műsorvezető – meghatározott beosztás szerint – a kiállító helységben tartózkodik és az Önök segítségére lesz, így megismerkedhetnek személyesen is a Torony Rádió műsorvezetőivel, kérdéseket tehetnek fel nekik. A kiállítás idején, a három nap házigazdája Molnár István a Torony Rádió külső munkatársa, audio szakértő lesz. A házigazda a hangtechnikai bemutatókat vezeti, HI-FI összehasonlító teszteket tart, készülékismertetőket, installálási tanácsokat hallhatnak tőle. Meghatározott időben – ismétlődve – régi filmfelvételeket láthatnak az R-VIDEO SÚDIÓ archívumából helyi, környékbeli, régi eseményekről. Bizonyára meglepő és izgalmas lehet, ha valaki felismeri 20-30 évvel ezelőtti önmagát, ismerősét egy-egy régi filmen.

 A terem egyik részében állandó, élő INTERNET kapcsolattal találkozhatnak, amelyet ki is próbálhatnak, rövid ideig használhatnak is. A másik részben neves hangtechnikai gyártó cégek berendezéseivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

 Ez a mostani, kiváló alkalom lesz arra, hogy közönség elé tárjuk azokat a régi rádiókat, rádiós relikviákat, amelyeket a hallgatóink voltak olyan kedvesek és felajánlottak ennek a kiállításnak a céljaira. Ezúton is köszönjük a segítségüket.

 A Torony Rádió a kiállítás helyszínéről sugározza néhány műsorát. A látogatók bekapcsolódhatnak az adásba, a játékokba, melyek során sok-sok nyereménnyel szeretnénk megörvendeztetni a játékos kedvű hallgatóinkat. A kiállítás megnyitójára egy jeles rádiós személyt szeretnénk megnyerni, de a személye még egyelőre legyen meglepetés. A kiállításra egy emlékkönyvet nyitunk, amelybe reményeink szerint, a látogatók be fogják írni gondolataikat a kiállítással kapcsolatban.”  

 Minden pontosan a terveknek megfelelően történt. A meglepetés személy pedig, mint már tudott, Dr. Bőzsöny Ferenc a közszolgálati rádió nyugalmazott, Kazinczy Díjas főbemondója volt.

 A kiállítás külső megjelenését munkatársunk Eczethy Márta tervezte, Egeresiné Lestyán Ili mezőberényi lakberendező és virágkötő segítségével. A hanganyagok elkészítésében és a készülékek installálásában leginkább Sziráczki János egykori kollégánk jeleskedett. A video anyagokat Rácz Attila válogatta. Óriási segítséget nyújtott (ezúttal is) a kiállítás sikeres megvalósításában, Molnárné Dr. Tarkovács Márta akkori címzetes főjegyző. Az emlékkönyv tanúsága szerint 38 külső személy vagy cég adott segítséget a kiállítás létrejöttéhez. Összesen 45 jeles személyiségnek küldtünk meghívót a megnyitóra, akiknek nagy része el is fogadta az invitálásunkat. A megnyitón beszédet mondott: Dr. Bőzsöny Ferenc, Vámos Zoltán, Pálfi Sándor, Rácz Attila, Csurka Péter. A megnyitót a rádió élő adásban közvetítette.

 Elképesztő érdeklődés mutatkozott a kiállítás iránt, amit az emlékkönyv beírásai is tanúsítanak. Az egyik kedves látogató a következő mondatokat írta az emlékkönyvbe:

 „Bár lehetnék elfogult, de nem vagyok. Az V. Madzagfalvi Napok kiemelkedő attrakciója volt ez a kiállítás. Boldog vagyok, amikor a Madzagosok találkozójának hírnevét bármi növeli, így például ez a hangtechnikai kiállítás is, márpedig, igen kiváló hírnevet szerzett. Ki gondolná, hogy a gyermekkorunkban megszokott TV-k, rádiók látványa ma már emlék? És így kell rájönnünk, hogy 30-40 év úgy szállt el fölöttünk, hogy észre sem vettük? Csak most, a kiállítást nézve. Szívből gratulálok, további sikereket kívánok és a gyűjtemény bővítését. M.... (olvashatatlan aláírás?)” A Madzagfalvi Napokon fellépő művészek Zanzibár, V-Tech, Edda, Irigy Hónaljmirigy együttesek tagjai is megtekintették a kiállítást.

A kiállítás kapcsán több fontos dologról érdemes említést tenni. Tudomásunk szerint elsőként a rádiók közül, a Torony Rádió rendezett ilyen típusú kép és hangtechnikai kiállítást. Itt történt először, hogy a Torony Rádió egy komplett műsorát nem a főstúdióból, hanem egy külső helyszínről sugározta. Ezek az egyedülálló események csatlakoznak a korábbiakhoz, amelyek közül említeni érdemes a következőket: a Torony Rádió Békés első 24 órán át sugárzó rádiója. A Torony Rádió a megyében elsőnek hozott létre második, úgynevezett produkciós stúdiót. A Torony Rádió elsőnek rendelkezett internet kapcsolattal a megyei rádiók közül. A Torony Rádióhoz és a Rock A Torony Körül Koncerthez kapcsolódóan, a rádió rögzítette, készítette el és terjesztette a város első hivatalos CD kiadványát. A Torony Rádió az első (és talán az egyetlen) amelyik a logójában székely-magyar rovásírással is szerepel az elnevezése. A Torony Rádió volt az első az országban amely nézhető rádió volt évekig, hiszen a helyi kábel TV csatornáján, amikor annak nem volt önálló műsora, a stúdióban elhelyezett kamera képét láthatták a nézők és közben a rádió hangját hallhatták. (E két utóbbi ötlet Vámos Zoltántól ered.)     

Csurka Péter