A rádió logója

Tovább a képekhez...

        A rádió indulásával szinte egy időben, 1996-ban született meg az első logónk (és a szlogenünk is). A szlogenünk – amelyet a mai napig használunk – a következő: „Egy nyugodt hang a viharsarokban”, illetve ennek rövidebb változata: az „Egy nyugodt hang…”.

      A logó már nem volt ennyire sima ügy, hiszen többször megváltoztattuk, vagy módosítottuk az idők folyamán, amíg a mostani formáját elnyerte. A hőskorban, az induláskor egy rajztanár jó barátunkhoz fordultunk segítségért és őt kértük fel a logónk tervezésére. A tanár urat Kindli Jánosnak hívják, köszönet neki az önzetlen munkájáért.

Mint látható Ö egy klasszikus HI-Fi tornyot, mint hangkeltő eszközt választott a magából szintén „zajos” hanghullámokat ontó Torony Rádió képi megjelenítésére. Az ötlet briliáns és mi örömmel kezdtük el használni és terjeszteni az új jövevényünket. 

 

A színes változatok, az akkor még 9 éves Csurka Mercédesz munkái, köszönet érte.

Majd teltek az évek és úgy ítéltük meg, hogy egy kicsit a logónkat is meg kellene újítani vagy talán megváltoztatni. Időközben már rendszeressé váltak a békési Csuta Művésztelep évente megrendezett nyári táborairól a rádiós tudósítások, interjúk. Így adódott 2000-ben az ötlet, mi lenne ha a tábor művészei alkotnának egy új logót nekünk. Hogy a művészek lelkesedését kissé felszítsuk, egy gyönyörű, óriási ajándékkosarat ajánlottunk fel a győztesnek, amely mindenféle finomságokkal volt telezsúfolva. No, ez meg is mozgatta ügyünkben jó néhány művész fantáziáját. 

 

Ezek közül a munkák közül látható itt néhány, amelyek komoly elismerést váltottak ki belőlünk. A rádiósoknak mind közül a legjobban, egy akkor Svájcban élő művésznő - akinek férje magyar származású – munkája, egy fekete tusrajz tetszett meg. 

 A művésznő, Susanne Müller-Baji lelkesedésünk hatására készített még egy módosított változatot, ahol a korábbi rádiójelet kisugárzó stilizált adótorony helyére egy „T” betűt mintázó adó tornyot álmodott.

 Éreztük, hogy ez a változat közel jár az elképzeléseinkhez. Innen már csak egy lépés volt, hogy a stilizált „T” betűt felhasználjuk a szöveg elején, a torony szó kezdőbetűjeként, tehát áttoltuk oda (Ehhez a művésznő hozzájárult).

A számítógépes munkákat ez ügyben Vámos Zoltánnak köszönhetjük.

Sokat töprengtünk, hogy szabad-e egy elismert művésznő alkotásához hozzányúlnunk, vagyis az eredeti állapotot megváltoztatnunk. Úgy gondoltuk, hogyha a világhírű magyar származású Victor Vasarely, a RENAULT cégnek 1972-ben tervezett logóját a gyár 1992-ben megváltoztathatta, akkor egy ilyen lépéssel talán mi sem követünk el túlzottan nagy szentségtörést. A változtatás után mindkét logó megőrizte az eredeti művészi koncepciót, de egy picit az autógyár is és mi is, az új idők elvárásaihoz igazítottuk logóinkat.

Néhány hónap után kézenfekvőnek tűnt, hogy alapszíneket is kell választanunk a rádió számára. Ebben a rádió arculat tervezője, Eczethy Mártának volt döntő szerepe. Az Ő ajánlására választottuk két alapszínünknek a kéket és a zöldet. A logó sem kerülhette el sorsát, menthetetlenül a két alapszínbe öltözött.

Menetközben kiegészült  a logó egyéb információkkal is, rákerült a frekvenciánk és a nagyobb változatokra a szlogenünk is.

 

 

Az új logók Csurka Levente számítógépes munkái, köszönet érte.

A logóink teljes választéka nagy felbontásban letölthető a honlap „kapcsolat” majd „logó letöltés” fülnél.

 

                                                                                                            Csurka Péter