Stúdió

Tovább a képekhez...

Abban az évben (1995) amikor megalakult a Torony Rádió, már működött békésen kábel televíziózással foglalkozó társaság, az R-VIDEO STUDIO, amely az Eötvös Iskola - Kulturális Központ - Sportcsarnok „energia tornyának” első emeletét foglalta el. Mivel a rádió alapítói között több tévés személy is volt, kézenfekvőnek tűnt számukra, hogy az újdonsült rádió stúdiót az energia torony harmadik – kihasználatlan - emeletén hozzák létre.

Ezt a szintet az épület tervezői úgynevezett audio-vizuális stúdiónak szánták, amikor mi birtokba vettük, ennek nyomai a kábelhegyek, még ott voltak. A koncepció akkor az volt – ne felejtsük a nyolcvanas években járunk – hogy az oktatást segítve, az osztálytermekben található TV készülékek segítségével oktató filmeket játszanak be, a tanárok kérésének megfelelően, a „központi vezérlőből”. Azért találták ezt így ki, mert abban az időben méreg drága eszköz volt egy video magnó, nem volt pénz minden osztályterembe elhelyezni egyet. Mivel a video magnók rohamosan olcsóbbak lettek, az eredeti koncepció elhalt, a helység kihasználatlanná vált.

A két cég – a rádió és a TV - tulajdonosi körében nagyszámú átfedés volt, kitűnő együttműködés kezdődött el 1995. október elsején a rádió adásának megkezdésétől. A két stúdió hangban összeköttetésben volt, így sok eseményt amelyet a TV-sek szerveztek, hangban a rádió is tudott közvetíteni. Adódott számomra, hogy egyesíteni kellene a két média céget, legalább is fizikailag egy helyen kellene működniük, ezáltal számtalan költséget meg tudnánk takarítani és más távlatos eredményeket is reméltem az ötletből kiindulva. Sajnos a többiek túl nagy munkának ítélték a két cég egybe gyúrását és nem találtam követőkre ebben.

Az élet azonban megoldotta ezt. Mivel a TV stúdió máshova költözött, megnyílt a lehetőség, hogy a rádiót két emelettel lejjebb, az előnyösebb első szintre költöztessük. A törvényi előírások miatt az adást nem lehet szüneteltetni, ezért úgy kellett a költözést előkészíteni, hogy az utolsó este még a régi stúdióból menjen az adás, reggelre viszont már az újból. Ezt a pillanatot viszont 8 hónap megfeszített munka előzte meg. Gyakorlatilag két párhuzamosan működő rádiót kellett az átváltás napjára összehozni.

A legnagyobb műszaki kihívást az jelentette, hogy a helységeken csak minimális átalakításokat végezhettünk, mivel az épület helyszínen betonozott, úgynevezett monolit szerkezetű. Statikailag nem bonthattuk meg az épület egyensúlyát. További nehézség volt, hogy a torony első szintje átjárónak épült az iskola aulájának galériája és a sportcsarnok lelátója között, ezért ide nem terveztek megfelelő áramellátást, fűtést, vízellátást, szennyvízelvezetést. Mivel a sportcsarnok pénzhiány miatt nem az eredeti méretben és formában épült meg, az átjáró funkcióját vesztette, kihasználatlan volt.

Tehát a hiányosságokat pótoltuk, a belső teret 60 centiméterrel álmennyezet kiépítésével alacsonyabbra vettük, így a fűtött térfogat lecsökkent. A két mennyezet között viszont a műszaki berendezéseket tudtuk elhelyezni. (riasztó rendszer, fűtés, víz-szennyvíz, modulációs vonalak, elektromos hálózat, számítógép hálózat, kaputelefon stb.) A nyílászárókat lecseréltük használhatókra, burkolatokat korszerűsítettük. Külön gondot okozott, hogy az egykori tervezők nem terveztek nyitható ablakokat a helyiségekbe. Ezt is megoldottuk, pontosabban a VECTOR KFT nagyszerű dolgozói, akiknek a kerek beton nyílásokba sem okozott gondot, nyitható, korszerű ablakokat gyártani, beszerelni. (köszönet érte)

Mindezek után, az esztétikai kivitelezés maradt hátra, amely munkatársunkra Eczethy Mártára maradt. A képek talán bizonyítják hogyan küzdött meg a kihívással. Nem volt ez olyan egyszerű feladat. Miközben a harmadik emeleten műsort vezetett, aközben lent az elsőn, a létrán állva festette a helységeket, vagy lakberendezéssel foglalkozott. Mindezt úgy, hogy a hallgató lehetőleg ne vegyen észre semmit ebből. Abban az időben jó hosszú számokat válogatott Önöknek a számítógépből, csak így lehetett megoldani. (A rádióba akkor nyereményért feljövő hallgatók nem értették, mi a fenéért van mostanában ócska festékes ruha a műsorvezetőn.)

Mivel alapvetően műszaki végzettségű vagyok, a rádió átalakításának műszaki nehézségeivel viszonylag könnyen meg tudtam birkózni, bár az egyéb rádiós háttérmunkák megszenvedték ezt az időszakot. Az alapvető műszaki elgondolásaink helyességét bizonyítja, hogy az eltelt évek alatt nem volt szükség semmilyen átalakításra vagy módosításra. A sikerben azonban a segítők is osztoznak. Számtalan barátunk, ismerősünk segített a nyolc hónap alatt, hogy grandiózus tervünk megvalósulhasson. Mindenkinek köszönjük.

 

Csurka Péter