Torony Band

Tovább a képekhez...

"Micsoda élmény volt! Végre láttam régi barátaimat, végre kikiálthattam az éterbe az emlékeimet." Hát.....így kezdődött. Ez volt az a pillanat, amikortól a Torony Band "fogantatását" számolhatjuk. Ez a történelmi esemény 1996. július 23-án volt, a Torony Rádió régi stúdiójában. Az imént idézett mondatokat Balázs Gabi "Kulacs" vetette papírra, a rádió emlékkönyvébe. Joggal kérdezheti az olvasó, hogy a honlap galériájának ezen része, amely a Torony Band megalakulásáról szól, véletlenül nem az asztalra került csizma eklatáns példája-e? Ha igen akkor hogyan került az oda? Nos bevallom, igen, a magasszárú bőr lábbeli nem a rendeltetési helyén árválkodik hanem az asztalon. Mentségemül szolgáljon, hogy a zenekar létrejöttében, a régi zenészek egymásra találásában volt egy kis része a Torony Rádiónak és személy szerint nekem még inkább. A rádió és a zenekar közötti névazonosság, a gyanútlan olvasó számára vélhetően már némi kapcsolatot sejtet. Valóban, a zenekar a rádió iránti hálája jeléül választotta a Torony Band nevet. Érdemes sorba venni a további eseményeket is. 

Történt, hogy azon a napon a Zeneböngészde műsorvezetője Csurka Péter behívta műsorába a Stuttgartban élő, de akkor éppen hazalátogató Kulacsot. (Maradjunk ennél a névnél, az egyszerűség kedvéért.) Az alapötletet felturbózva adódott, hogy jöjjenek a stúdióba még az egykori békési muzsikustársak is. Végül az adásban Kulacs, Liszkai István, Balogh József és testvére Balogh Zoltán volt vendég. Érdekes, mindnyájan gitárosok. A nagy egymásra találás közepette jött a szikra: "kellene egy új közös fellépés, Kulacs jövőre lesz 50 éves."

Az ötletből tettek sorjáztak. A következő évben kitűztük a célt: 1997. augusztus 16-án nosztalgia koncertet tartunk Békésen. A szervezés oroszlánrészét Csurka Péter (e sorok írója) vállalta magára. Az időpont után a helyszín kiválasztása volt a legnehezebb feladat. A városi koncerteket korábban a Május 1. Parkban, vagy a liget túloldalán, az egykori kosárlabda pálya helyén, (most dísz tér) egy mélyedésben (katlan) rendezték meg, ott, ahol most a Szent István Király emlékmű áll. Nekem az a hely eleve nem tetszett. Nem volt elegendő (sőt semmilyen) energia ellátása a térnek. Az elektromos betáplálást az Élővíz csatorna túloldaláról, a víz fölött kellett minden alkalommal megoldani. A mellette haladó forgalom zaja zavarta a rendezvényeket. A fellépőknek nem volt öltöző, de a legnagyobb baj az volt, hogy aki a "gödör" felső peremén kívül rekedt, az optikai okok miatt semmit nem láthatott a koncertből, márpedig a közönség nagyobb része nem fért be a mélyedés belső részébe.

A rádiónak otthont adó épületből, a toronyból kitekintve már korábban is ideális helyszínnek tartottam a torony melletti teret. Kellően tágas, több ezres tömeg is jól láthatja a színpadot, akusztikailag is jó a helyszín, központban van és a parkolás is jónak mondható. Adott volt  - a Kulturális Központ közelségéből fakadóan - öltöző és minden más kiszolgáló egység, ami egy korszerű előadás létrejöttéhez kell. Az elektromos betáplálást, egy hasító szekrény segítségével egyszerűen megoldottuk, az iskola főelosztóján keresztül. (Kertész Janinak hála, azóta is azt használják) A torony magassága révén lehetőség nyílt látványos tűzijáték rendezésére, továbbá adódott, újabb távlatokat nyitva, a tér és a Sportcsarnok összekapcsolódási lehetősége is.

A sikeres "Rock a Torony Körül" koncert utána a város vezetés szerencsére felismerte, hogy elgondolásom helyes volt. Nem sokkal utána a testület egy határozattal "Rendezvény Térré" nyilvánította a területet, majd sport pályákat alakítottak ott ki. (Az elnevezés valószínűleg Vámos Laci bácsi nevéhez fűződik.) Azóta minden nagy rendezvénynek ez a tér ad helyet. A helyszín tehát már meg volt, a hivatalos engedélyeket is kijártam, árusokat hoztunk az eseményre (ebben volt segítségem) a hangosítást jó barátunk Pálfi Sanyi vállalta az akkori Reflex cuccal, és imádkoztunk, hogy ne legyen eső, mert a színpad fedéséről nem tudtunk még akkor gondoskodni. A rozoga színpadot rendbe hoztuk, (kaptam ebben is segítséget) Kulacs Stuttgartban lázasan gyakorolt az új Fender gitárján és a csöves Marshall erősítőjén. A békési zenészek próbateremként az akkorra már üresen düledező egykori MNB Bank épületét használták, a Gimnáziummal szemben, (azóta lebontották) majd a koncert előtt áttették székhelyüket a Kulturális Központba. Folyamatosan ment az egyeztetés, hogy milyen számokat vegyenek fel a repertoárba és kiket hívjanak játszani.

Az izgalom fokozódott. Utcán, kirakatokban plakátok jelentek meg a fellépésről, régi zenekari fotókkal. Szinte minden megyei médium foglalkozott a koncerttel. (Volt némi talpalásom ez ügyben is.) A fellépőknek és a közreműködőknek Rock a Torony Körül feliratos pólót szitáztattunk a rádió régi logójával. Néhány közéleti embert megnyertünk arra, hogy köszöntsék a koncert előtt a közönséget. A szabadságát töltő akkori polgármestert, Pataki Istvánt (†) helyettesítő címzetes főjegyző asszony, Molnárné Dr. Tarkovács Márta jó érzékkel tapintott rá, hogy itt most valami kisebb csoda készülődik és a támogatásáról biztosított. A költségek fedezetére rengeteg más támogatót is sikerült megszereznünk. Példanélküli összefogás volt tapasztalható. A nagy napon délután, kisebb zenekarok fűtötték a hangulatot, de volt divatbemutató is, a kivetítőn reklámok futottak.

A zenészek azt gondolták, ha két-háromszázan eljönnek a koncertre, akkor az sikernek számít. Én optimistább voltam, öt-hatszáz emberre számítottam, de ami a zenekart várta a kezdés előtt, az egészen elképesztő volt. A tér "faltól-falig" tele, ami legalább öt-hatezer embert jelentett. Hihetetlen volt. Amikor kijöttek a zenészek a próbateremből és meglátták a tömeget elérzékenyültek, de valljuk be, volt aki meg is ijedt. Mi lesz itt? ...........hát, egy jó koncert született. A zenészek legtöbbje ekkora színpadi erősítéssel és színpadi világítással még nem koncertezett. Kulacs a színpadon megkapta a szülinapi tortáját. A muzsikusok megemlékeztek az időközben elhunyt zenésztársakról: Falussy László dob, Szabó István basszus gitár, Békeffy László dob, Rubovszky Mihály basszus gitár. A koncert végén egy kis meglepetéssel szolgáltunk, amelyre a fellépők sem számítottak. Kis Mara édesapjának segítségével, a torony tetejéről tűzijátékkal és görög tűzzel tettük még látványosabbá az est végét.  Éjszaka, a koncert után összeszedtük az elképesztő mennyiségű hulladékot és visszaállítottunk mindent, a korábbi állapotnak megfelelően. (csak zárójelben jegyzem meg, a jegyző asszony éjjel kettőkor velünk együtt pakolta a padokat, hordta a szemetet és segített mindenben)

A koncert jó minőségű hangrögzítésére is felkészültünk. Ennek köszönhető a város első CD kiadványának a megjelentetése. Kereskedelmi forgalomba ugyan nem került, de számozott példányai elérhetőek voltak mindenki számára. Nekem a 68. jutott. A CD-k belső borítóján a következő olvasható: Tornyosultak az események! De még mennyire! Video felvételt is készített az R-VIDEO.

Mindenki úgy tervezte, hogy ez a koncert egyszeri fellépés lesz. Az élet azonban átírta ezt a forgatókönyvet. A következő hónapban Békéscsabán hasonló nosztalgia koncert estet rendeztek, az azóta lebontott IFI Házban, amelyre meghívást kapott a Torony Band is. Felkészületlenül érte őket az invitálás, de elhatározták, hogy mégis vállalják a szereplést, igaz kisebb létszámú és helyben élő zenészekkel. Később volt aki más zenekarokban muzsikált még, volt aki leállt, de egy idő után belső igény mutatkozott a tagokban, az együtt zenélésre. Végül is, a szűkebb mag ismét összejött és Rock a Torony Körül néven újra vállaltak fellépéseket. A nevet később az egyszerűbb Torony Band -re változtatták. Azóta is így lépnek fel, nagy sikerrel itthon és külföldön egyaránt. Kulacs, ha itthon van és fellépés is esik arra az időre, beszáll hozzájuk. Ez tehát a Torony Band hiteles története. 

A Rock a Torony Körül koncert egyetlen fennmaradt plakátjának fotója: 

Rock a Torony Körül plakát

 

 

A Rock a Torony Körül koncert résztvevői: Balázs Gábor (Kulacs) gitár, Jónás János gitár ének, Szabados János gitár ének, Rigó János dob, Háló István dob, Cikkel János dob, Molnár Zoltán basszus gitár, Ilyés Imre basszusgitár, Balog József basszusgitár, Salamon Ferenc (Öcsi) basszus gitár, Balog Zoltán ének, Papp József (Tácsi) konga, Szemenyei Jenő billentyű, Liszkai István ének, Pataki Eszter ének, Kovács Sándor (Szása) ének, Csapó Lajos ének, Varga János gitár ének, Kis Mara vokál, Jónás Eda vokál, Balogh Betti vokál.

Hangosítás technika: Pálfi Sándor Electric, Gábor Károly, Bondár Zoltán, Baranyai János (Baranyás)

Video technika: R-Video: Vámos Zoltán, Rácz Attila, Sziráczki János

CD stúdió utó munka: Baranyás

CD grafika: Vámos Zoltán

Műsorvezető: Pető Nóra

Kivetítő: Szölőssi Szilárd és Szatmári László (Szatyi)

Háttér munkák: Pálfiné Salamon Anna, Fekete László, Salamon Anikó, Imre Julianna, Nagy Katalin, Varga Zsolt, Arató Tamás

 

1997. Augusztus 16-ai programjai

14 óra Nyulam-Bulam együttes koncertje

15 óra Quiz show a színpadon

16 óra Naked Brain együttes koncertje

18 óra EN-TER zenekar koncerje

19 óra Divatbemutató

20 óra támogatók listája, beszédek

utána: Torony Band koncert

végül: tűzijáték

 

Tervezett játszási lista

 

1.BEATLES

EGY NEHÉZ NAP ÉJSZAKÁJA

2.EQUALS

BABY COME BACK

3.SHADOWS

JOHNNY GITÁR

4.CHRISTIE

SÁRGA FOLYÓ

5.BEATLES

AND I LOVE HER

6.CREEDENCE C. R.

BÜSZKE MARY

7.TEN YEARS AFTER

SZERESS FÉRFIKÉNT

8.BEATLES

ALL MY LOVING

9.BLACK SABBATH

PARANOID

10.BEATLES

LET IT BE

11.SOULFUL DINAMIC

MADEMOISELLE NINETTE

12.DEEP PURPLE

FÜST A VÍZ FELETT

13.DEEP PURPLE

FEKE TE ÉJSZAKA

14.ROLLING STONES

I CANT GET NO

15.SPENCER DAVIS

GIMME SOME LOVIN

16.PRESSER

VALAKI MONDJA MEG–VARGA J. SZÓLÓ

17.PRESSER

KICSIT NAGYON FÁJ-VARGA J. SZÓLÓ

18.REPUBLIC

AZ ERDŐ KÖZEPÉN-VARGA J. SZÓLÓ

19.MADONNA

EVITA - PATAKI ESZTER - SZÓLÓ

   

SZÜNET

 
   

19. BALÁZS GÁBOR

BLUES – SZÓLÓ

20. ROLLING STONES

UGRÁLÓ JACK BÉKA

21. MIDDLE OF THE ROAD

SOLEY SOLEY

22. CCR

KI ÁLLÍTJA MEG AZ ESŐT

23. JIMI HENDRIX

HEJ JOE

24. URIAH HEEP

EASY LIVING*

25. SANTANA

MÁGIKUS FEKETE ASSZONY

26. SANTANA

EURÓPA

27. FREE

ALL RIGHT NOW

28. DEEP PURPLE

OTTHON KÉPEI

29. DEEP PURPLE

HA A VAK EMBER SÍR

30. DEEP PURPLE

ÉGVE

31. DEEP PURPLE

ORSZÁGÚT CSILLAGA

32. BILL HELAY

ROCK AZ ÓRA KÖRÜL

33. BEATLES

OBLADY OBLADA*

34. SUZI QUATTRO CHRIS NORM.

STUMBLININ

35. NEOTON

KELL HOGY VÁRJ

36. ILLÉS

MIÉRT HAGYTUK HOGY ÍGY LEGYEN

37. ILLÉS

NE GONDOLD

38. OMEGA

PETRÓLEUM LÁMPA

39. OMEGA

RÉGI CSIBÉSZEK

40. BEATLES

HEJ JUDE

41. STEAM

NA NA HAY HEY GOOD BYE

A csillaggal * jelölt számokat végül nem játszotta a zenekar.